AniMan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
Strukla
Strukla
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Broj postova : 419
Reputation : 11
Pridružen : 2013-10-26
Godina : 36
http://tanukisubs.crotaku.net/

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Empty [Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls)

Thu Nov 07, 2013 8:59 pm
[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) 2059

Katawa Shoujo (Disability Girls, かたわ少女)

Dakle, "invalidke." Prva reakcija mi je bila "wtf ovo će biti neka teška fetiš pornjava. >Sad "

Ali nije.

Štaviše, mislim da čak ni u tagovima na vndb-u nema "hentai" tag. A-a, nema. Ima ih par koji će otkriti s kakvim ćete se sve tipovima cura (i potencijalnih partnerica) susresti, te "romance" i "slice-of-life." (što ne isključuje činjenicu da ima par seksualnih scena)

Radnja

Vi ste Hisao Nakai, srednjoškolac koji jednog sniježnog dana nalazi tajno pismo u školskom ormariću. Susret sa autoricom pisma otkriva da Hisao ima tajnu obožavateljicu koja ga želi pitati za hodanje. Sav ushićen, on odg-HNNGGGGGG!!!* Srce mu počne nepravilno kucati i on se ruši pred njom. Budi se u bolnici, te otkriva da ima aritmiju (nepravilni otkucaji srca). Nakon dosta vremena provedenog u bolnici, najednom mora prihvatiti činjenicu da će odsada polaziti u Yamaku školu, školu za invalide.
* - o fusnotici više malo kasnije u tekstu

I tako počinje vaša avantura, koja može završiti sa jednom od 5 odabranica ili nijednom, no pošto Wiki kaže da "some of which may variously end well, badly, neutrally (or bitter-sweetly)", i to je, izgleda, više opcija za svaku djevojku.

Tehnički aspekt

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Katawa+shoujo+save

Kao što se vidi, crtež je tipični vn-ovski, oku ugodan i lijepo se uklapa u cijelu stvar (pogotovo obzirom na tematiku).

Također moram pohvaliti i pozadinsku glazbu, koja ne odvraća pretjerano pozornost a opet ju primjetite kad se promijeni. Primjeri:

Katawa Shoujo OST - Moment of Decision
Katawa Shoujo OST - Parity

Povijest

Oh da, ovo čak ima i svojevrsnu povijest nastanka. I to poprilično zanimljivu, ako smijem dodati, ako volite čudake sa 4chana, jer oni su glavni krivci za nastanak ovog VN-a.

4chan, leglo svih zala interneta. Da stvar bude bolja, VN uopće nije uvredljiv već naveliko hvaljen kao "zreo" i "poprilično realan", pogotovo na psihološkoj bazi likova (ok, ne svih). No, nazad na povijest.

Prije Katawa Shoujoa, 4chan-ovci se udružiše kako bi objavili VN "Scarred" (2007.). Igra je bazirana na priči izvjesnog anonimnog Nurse-kuna,koji je tvrdio da je školovana sestra koja se brine za 7-godišnje siroče bez obaju nogu, desne ruke i oka kao posljedice prometne nesreće. Počeo je pisati o tome negdje u prosincu 2006., prvotno ismijavajući nesretnu djevojčicu, no kroz narednih pola godine je navodno izgradio normalan odnos sa svojom pacijenticom. Sami "channeri" su ih nazivali "Nurse-kun i Ampu-tan" parom, objavljivali fan art njih dvoje i sl. Nurse-kun je kasnije prestao sa postanjem sve do rujna 2008. kad je javio da sad navodno ima novi posao, a da mlada djevojka živi s njime.
Što se tiče same Katawe, nakon 3 mjeseca rasprave o tome kako bi bilo zanimljivo napraviti igru slične tematike, skupila se 21 osoba koja je krenula raditi na igri sa različitih krajeva Interneta (crtači, programeri itd.) pod imenom Four Leaf Studios.

Igra je u potpunosti puštena u opticaj 4. siječnja 2012. godine i može se slobodno skinuti sa službene stranice.

Zanimljivosti

- VN je jako dobro primljen i hvaljen zbog, kao što već rekoh, zrelosti u pristupu osobama s invaliditetom i njihovom psihičkom i fizičkom stanju, te kako se sve mogu nositi s time (nešto što ne biste očekivali od 4chana, zar ne?)
- cijeli VN ima svoju stranicu i na memebaseu što me dovodi do...
* - fusnotice
- VN je uzrokovao pojavu novog memea (što je danas užasno teško za postići, ali eto), Heart Attack ili HHNNNGGG!. Potonje jeonomatopeja za srčani udar što je, naravno, uzrokovalo niz parodija na tematiku, poglavito sa Hisaoom u glavnoj ulozi (i naročito kad je riječ o nečem slatkom)

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) 577 [Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) 4c6

K tome ima i meme na temu Wahaha~-a jedne od likica, ali taj mi osobno i nije toliko zanimljiv, pa ništa od ekstra linkova.
- zadnji, ali ne i najnevažniji (naprotiv, užasno je bizaran) je i lik Kenjija, valjda jedine muške osobe u cijeloj školi s kojom komunicirate. I koji je baš to, bizaran. I nalikuje na Harrya Pottera. Neću puno pisati o njemu da vam ne pokvarim iznenađenja koja vam on pruža.

Za kraj, ako odlučite zaigrati...

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) A8b


Strukla: komentar modifikovan dana: Fri Nov 08, 2013 6:50 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Prince Vegeta
Prince Vegeta
Awesome Boarder
Awesome Boarder
Broj postova : 1557
Reputation : 17
Pridružen : 2012-03-08
Godina : 27

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Empty Re: [Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls)

Fri Nov 08, 2013 1:04 pm
Čuo sam neke dobre stvari o ovome. Čak sam i pročitao taj background sa Nurse-kunom. Nemam sad vremena, ali bih mogao ovo zaigrati.
Strukla
Strukla
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Broj postova : 419
Reputation : 11
Pridružen : 2013-10-26
Godina : 36
http://tanukisubs.crotaku.net/

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Empty Re: [Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls)

Fri Nov 08, 2013 6:48 pm
Samo daj, evo mali uvod u što sve možeš očekivati:

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Katawa-shoujo-act-1-04

Kenji (tzv. Harry Potter) je valjda najluđi i najsmješniji lik u svim VN-ovima koje sam dosad čitala. U jednom trenutku završite s njime na privatnom pikniku na krovu škole. Cijelo vrijeme melje o feministkinjama i kako će preuzeti svijet. U sobi ima grafove i statističke dokaze o tome kako je na svijetu više žena nego muškaraca.
I usred svega bez problema uleti u kupaonicu k'o od majke rođen da iscica od vas pare za pizzu koju neće podijeliti s vama jer vi morate na predavanja. On? On ne ide na predavanja, netko treba dočekati dostavljača i platiti mu za pizzu. Very Happy

Hisao: Aren't you blind?
Kenji: ONLY LEGALLY!

Kenji: There can only be one, like in that foreign movie where there could only be one, and in the end there is only one dude left, because that was the point.

Kenji: This is not a romantic princess picnic. This is a manly picnic. No glasses. No napkins. Whiskey only.
Hisao: Whatever.
Kenji: And pretzels.
Sponsored content

[Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls) Empty Re: [Visual Novel] Katawa Shoujo (Disability Girls)

Na vrh
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu